In de nacht van 21 op 22 mei 1944 werd een Brits toestel boven de Alblasserwaard neergehaald door een Duitse nachtjager. Van de zeven bemanningsleden overleefden er zes de crash niet. De bommerwerper was op de terugweg naar Engeland na een bombardement op het Duitse Duisburg. Brokstukken van het vliegtuig kwamen terecht in Molenaarsgraaf en Brandwijk.

Ruim zeventig jaar later zijn de resten van de motor en propeller opgegraven uit de polder in Brandwijk. Na een grondige restauratie werden de brokstukken van de Lancaster gebruikt in een monument. Arjan Wemmers is van de Stichting oorlogsmonument Molenaarsgraaf-Brandwijk. Hij maakte samen met Antoine de Zeeuw een documentaire over de gebeurtenis, die in april 2018 is uitgekomen. Wemmers en De Zeeuw spraken onder andere met ooggetuige Willem Vermeer. 

'Wounded, wounded'

"Tot onze verbazing kwam er iemand uit de Graaf kruipen, die steunde en kreunde en zei 'wounded, wounded'. We zijn toen heel voorzichtig met hem naar de gemeenteveldwachter gegaan want die had een eerste hulppost", vertelde Vermeer in de documentaire. Het bleek om de piloot van de Lancaster te gaan, de enige overlevende. De zes andere bemanningsleden werden begraven bij de kerk in Molenaarsgraaf. "De Duitsers vonden dat geen goed idee maar op aandringen van de burgemeester heeft de bevolking van Molenaarsgraaf er toch een eervolle gebeurtenis van gemaakt", vertelde Antoine de Zeeuw in 2016 aan RTV Rijnmond.

Arjan Wemmers is jaren bezig geweest met het onderzoek naar de neergestorte Lancaster. Hij hoorde in 2007 dat bij een boer een vliegtuigmotor in het land lag. "We zijn van 2007 tot 2014 bezig geweest om ervoor te zorgen dat de motor kon worden opgegraven", aldus Arjan Wemmers eerder bij Rijnmond. In 2015 werd Rolls Royse Merlin-motor boven de grond gehaald. Het monument ter nagedachtenis aan de zes Britse slachtoffers is op 20 mei 2017 onthuld in Molenaarsgraaf. Daar waren nabestaanden van de Engelse vliegeniers bij aanwezig.

Bemanningsleden

Piloot William James Ward was dus de enige overlevende van de crash. Nadat hij was verzorgd door de gemeenteveldwachter, werd hij opgehaald door de Duitsers en naar een ziekenhuis in Dordrecht gebracht. Daarvandaan werd hij later overgebracht naar concentratiekamp Stalag Luft 7 in Polen. Ward overleefde het concentratiekamp en overleed in september 1993 in Engeland. De zes omgekomen bemanningsleden waren: Raymond Anthony Patrick Keating (bommenrichter/schutter), Sidney George Smith (boordwerktuigkundige), Evan Ephraïm Roberts (navigator), Raymond George Watts (radiotelegrafist/schutter), John McCaffery (schutter) en John Edward Blair (schutter).