bevat-video
Scheveningen

Dankzij ingenieuze belichtingstechnieken zijn studenten van de TU Delft erin geslaagd overgeverfde teksten leesbaar te maken op de muur van één van de cellen in het voormalige gevangeniscomplex in Scheveningen, waar tijdens de oorlog verzetsmensen ...

bevat-video
Leiden

Hij is pas twee jaar oud als zijn ouders hem in maart 1943 wegbrengen. Abel de Jong is zo klein dat hij zich dat moment niet kan herinneren. Het is oorlog en het Joodse gezin is hun leven niet veilig in Nederland. Abel komt in Leiden terecht, zijn br ...

Het monument Moeder langs de provinciale weg N217 bij Heinenoord
bevat-video
Heinenoord

De roep “moeder”, was op zondagmorgen 18 februari 1945 te horen in Heinenoord. Die ochtend werden tien mannen door de Duitsers geëxecuteerd. Een van hen slaakte die kreet vlak voordat hij werd doodgeschoten.  ...

Sam Frenkel (links) en Janus Braat in Dordrecht. Bron: privécollectie Theo Braat/NIOD
Dordrecht
Ze waren allebei 14 jaar oud toen deze foto werd gemaakt, de Dordtse vrienden Sam Frenkel en Janus Braat. Een paar maanden later zou Sam in Auschwitz vermoord worden.
 
Den Haag, 1943: man draagt met trots een Jodenster. Bron: J.J. Duimel/Haags Gemeentearchief
Den Haag

Met trots draagt een man in Den Haag een Jodenster op zijn kleding. Zijn ontmoeting in 1943 met de fotograaf was toevallig, het is niet bekend wie de man is.

Stoffelijk overschot wordt weggedragen van de Waalsdorpervlakte. Bron: fotograaf P. van der Ham/Anefo, collectie Nationaal Archief

Meer dan 250 mensen werden tijdens de bezetting op de Waalsdorpervlakte bij Wassenaar door de Duitsers geëxecuteerd. Daarna werden ze onder het zand begraven in een massagraf.  

Ingang zwembad Schuagt met bordje 'voor Joden verboden'. Bron: J. van Rhijn/Collectie Spaarnestad, Nationaal Archief
Krimpen aan de Lek
Grote houten borden bij de ingang van het zwembad. Borden die de naam en plaats van het bad aangeven. Maar dat ene kleine bordje zegt zoveel meer: ‘voor Joden verboden’.
Henrietta Boers met haar ouders op weg naar de tram in Oud-Beijerland. Foto: H.Brinks/NIOD
Oud-Beijerland

Het lijkt bijna onwerkelijk wat er zich afspeelde op deze foto: een 17-jarig meisje uit Oud-Beijerland werd door haar ouders naar de tram gebracht waarmee ze naar Loods 24 in Rotterdam ging. Allerlei mensen en kinderen liepen mee.

Het gezin Gans. Foto: privécollectie Koos Karssen
Bodegraven

Zeven leden van het gezin Gans uit Bodegraven werden in het najaar van 1942 vermoord in Auschwitz. Ze hadden gehoor gegeven aan de oproep zich te melden, omdat ze bij elkaar wilden blijven en er heilig in geloofden dat ze terug zouden komen.

Onze activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door het vfonds met middelen uit de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de Nederlandse Loterij.