Den Haag

Het is feest op 5 mei 1945, want Nederland is vrij. Maar terwijl de tanks met Canadezen hun triomftochten maken door de straten, heerst er een enorme chaos. Sommige Nederlanders zijn letterlijk alles kwijt. Niet alleen familie, maar ook bezittingen. ...

Neeltje Blok. Bron: Oorlogsgravenstichting
bevat-video

De Rotterdamse Neeltje Blok woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Spiegelnisserstraat. Ze had een relatie met een Joodse man die bij haar onderdook. Ze werden verraden en beiden overleefden de oorlog niet.

Zweeds wittebrood volgens recept van 1945
bevat-video
Vlaardingen

"Ik weet niet hoe het er kwam, maar het was er. Dat brood vond ik lekker", zegt de 82-jarige Ditte Bloem uit Maassluis over het Zweeds wittebrood dat in de eerste helft van 1945 in hongerend bezet Nederland werd uitgedeeld.

Jos Klaus bij de door hem ingestuurde foto
bevat-video

Foto's gemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog in onder meer Brielle, Hendrik Ido Ambacht, Dirksland, Oud-Beijerland en Rotterdam zijn gekozen als inzending namens de provincie Zuid-Holland voor het fotoproject 'WO2 in 100 foto's'. 

Brokstukken verzameld in Molenaarsgraaf, foto: Stichting OMMB
Molenaarsgraaf

In de nacht van 21 op 22 mei 1944 werd een Brits toestel boven de Alblasserwaard neergehaald door een Duitse nachtjager. Van de zeven bemanningsleden overleefden er zes de crash niet. De bommerwerper was op de terugweg naar Engeland na een bombardem ...

Leo Klisser Bron: Stadsarchief Rotterdam

Op het Joods Kindermonument in Rotterdam staan 686 namen. Het zijn de namen van kinderen tot twaalf jaar die vanaf Loods 24 zijn gedeporteerd. Geen van deze 686 kinderen heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd.

Amerikaanse vliegtuigen bombarderen Rotterdam op 31 maart 1943. Bron: NARA
bevat-video

Dat Rotterdam is getroffen door Duitse bommen is algemeen bekend. Maar ook de geallieerden hebben duizenden projectielen op de stad laten vallen. De Britse en Amerikaanse bombardementen zijn in kaart gebracht in het boek Target Rotterdam van Jac. J. ...

Het bevel dat de Duitsers in Rotterdam verspreidden
bevat-video
Rotterdam

“Alle mannen in den leeftijd van 17 tot en met 40 jaar moeten onmiddellijk na ontvangst van dit bevel op straat gaan staan”. Dat is de mededeling die Rotterdammers op 10 en 11 november 1944 kregen.